ASP programozás alapjai
 
Általános információk
Tanfolyamok ismertetése
Próba
Regisztráció
Belépés a rendszerbe
1. fejezet: Alapok

Üdvözöllek a Pentaschool online ASP tanfolyamán! 

Ennek a tanfolyamnak a legfőbb célkitűzése az, hogy elméleti útmutatással és gyakorlati példák segítségével megismertessen az Microsoft Active Server Pages (továbbiakban ASP) szerveroldali technológia alapjaival. Az online tanfolyam tananyaga teljes egészében az ASP kézikönyvre épül, amelyet a belépéshez szükséges kód mellé Te is bizonyosan megkaptál már. A tanfolyam megértéséhez elengedhetetlen, hogy legalább alapszinten ismerd a HTML nyelvet és tisztában légy az általános programozási alapismeretekkel/definíciókkal, hiszen e nélkül nem fogod megérteni a tananyagot. (A 12. leckétől kezdve fogunk foglalkozni adatbázisokkal, valamint ASP-ben végrehajtott adatműveletekkel. Ehhez ismerned kell legalább alapszinten az SQL lekérdező nyelvet is, amelyet mi is használni fogunk. Ha még nem ismered, akkor se ijedj meg, mert az alapok nagyon könnyen elsajátíthatóak.) Minden egyes lecke végén kijelölöm azt a részt, amelyet a könyvben át kell nézned, hogy az aktuális lecke tananyagát megértsd, valamint a feladatokat képes legyél megoldani. Minden lecke elején lesz egy rövid összefoglaló, amely az éppen aktuális tananyag rövid összefoglalóját tartalmazza. Ezt pedig példák követik, amelyek az elméleti rész gyakorlati megvalósítását mutatják be.

Az egyes leckékkel a saját időbeosztásodnak megfelelően haladhatsz, ha pedig elakadtál, akkor nyugodtan kérhetsz tőlem segítséget. Ahol a fejezet elején látod a [ Példaprogramok letöltése ] linket, az aktuális fejezetben szereplő példaprogramokat tudod letölteni. Minden lecke végén fogsz találni egy vagy több (főként gyakorlati) feladatot, amelynek sikeres megoldásával tudsz a következő leckére továbblépni. 

Bár nagyon igyekeztem, de könnyen előfordulhat, hogy helyesírási vagy egyéb hibák maradtak tananyagban. Arra kérlek, hogy ha ilyennel találkozol, akkor ezt jelezd felém. Köszönöm.

Sok szerencsét és jó tanulást! :o)

Kiszely Gábor


Példaprogramok letöltése

Kezdjünk is mindjárt bele !

Egy kis bevezető...

Ha meghalljuk azt a szót, hogy Internet; mindjárt egy színes, mozgalmas, információval teli világra gondolunk, amely egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a mindennapi életünkben. Egyre gyakrabban használjuk munkához, kikapcsolódáshoz és tanuláshoz is. (Éppen úgy, mint ahogy most Te is :o)). Az elmúlt néhány évben az Internet-technológia óriási fejlődésen ment keresztül, így az üzleti felhasználók is meglátták a benne rejlő lehetőségeket. A Neten való barangolásunk közben egyre gyakrabban kerülünk szembe online áruházakkal, könyvesboltokkal, komoly üzleti- és hírportálokkal, pénzügyi intézmények weboldalaival amelyek már nem néhány "összedobott" egyszerű, statikus weboldalból állnak, hanem dinamikus, látványos, interaktív weblapokból, ahol már vásárolhatunk vagy pénzügyi tranzakciókat bonyolíthatunk le otthonról a kényelmes fotelunkban ülve. :o)

Statikus weblapoktól a dinamikus weboldak felé...

Kezdetben volt maga a HTML nyelv, amelyet statikus weblapok megjelenítésére terveztek. Ez eleinte teljesen kielégítette a felmerülő igényeket, mert az Internet "hőskorában" senki sem gondolt arra, hogy mekkora lehetőségeket rejt(het) még magában a Világháló. A statikus tartalom pedig kezdetben tökéletesen elegendő volt egyszerű weboldalak Neten való publikálásához. Később egyre nagyobb lett az igény olyan dinamikus weboldalak kialakítására, ahol a felhasználók saját maguk igényei szerint állíthatták össze a számukra fontos megjelenítendő tartalmat, vagy kérdőívek, űrlapok segítségével férhettek hozzá adatbázisokhoz és kérhettek le számukra fontos adatokat.

A Microsoft ezeknek az igénynek a kielégítésére alkotta meg az ASP-t, amely lehetőséget nyújt számunkra, hogy interaktív weboldalakat fejlesszünk. Az ASP technológia használatával lehetőségünk nyílik eseményeken, intenzív adatáramláson alapuló dinamikus weblapokat létrehozni, amelyek adatbázisokkal, és más adatforrásokkal tartanak online kapcsolatot, mindezt a felhasználó számára láthatatlanul.

Azt mondtam, hogy az ASP egy technológia, és nem egy konkrét programozási nyelv. Nézzük meg, hogy mit is jelent pontosan ez a kifejezés.

Az ASP környezet

Azt már tudnod kell, hogy a HTML egy szöveges leíró nyelv, amelyet weblapok Interneten való megjelenítéséhez használnak. A HTML nyelv szabványos "tag"-ekből, vagyis olyan rész-elemekből épül fel, amelyek sorrendje, felépítése jól meghatározott. (Ugyanis a böngészők csak így képesek az adott weblapot pontosan megjeleníteni.)

A következő programrészlet (static.htm) egy statikus HTML kód, amelyet, ha elhelyezünk egy webszerveren és böngészőnkben megnyitjuk, akkor egy üdvözlő szöveget fog kiírni.

[ static.htm ]

<html>
<head>
<title>Statikus html oldal</title>
</head>
<body>
<p><b>Szia!</b></p>
</body>
</html>

Ezek az elemek eddig statikusak (vagyis állandóak), azaz tartalmuk futás közben nem változtatható meg, akárhányszor kérjük le ezt a lapot a kiszolgálóról, mindig csak ezt a szöveget fogja elküldeni a kliens böngészőjének.

Ha viszont scripteket teszük bele a HTML kódba, máris dinamikussá tehetjük az addig statikus lapot! De valójában mik azok a scriptek? Olyan utasítások és parancsok sorozatai, amelyekkel programozottan módosíthatjuk a weblapjaink tartalmát. Ez azt jelenti, hogy bizonyos feltételektől függően más- és más tartalommal jeleníthetjük ugyanazt a weboldalt. Ki határozhatja meg azokat a feltételeket, amelyek alapján a kiszolgáló egy weboldal tartalmát állítja össze? Pl. a weblapot lekérő felhasználó, amikor beviteli űrlapok segítségével csak azokat a dolgokat jeleníti meg, amelyek a számára fontosak. Feltételeket ugyanakkor megadhat az oldalt készítő programozó is, de egyes külső események bekövetkezése is hatással lehet arra, hogy az oldal milyen tartalommal jelenik meg a böngészőnkben. Erre a későbbi leckék során sok példát fogunk látni.

Mi futtatja le a scripteket? Ha szervoldali scriptekről van szó (és az ASP technológia szerveroldali scripteket használ) akkor a webszerver parancsértelmezője, amely soronként végigmegy az oldal tartalmán és ahol scriptet talál, akkor azt végrehajtja. Ha a scriptnek van kimenete, akkor ezt a kimenetet és a meglévő statikus elemeket összefésülve elkészíti a már tisztán statikus weboldalt, és az így létrehozott lapot küldi el a kliens böngészőjére. (Ahhoz viszont, hogy a parancsvégrehajtó értelmezni tudja a script-elemeket, a fájlnak nem .htm/.html, hanem .asp kiterjesztést kell adnunk!!!)

Nézzük meg a következő példát.

[ dynamic.asp ]

<html>
<head>
<title>Dinamikus weboldal</title>
</head>
<body>
<p><b>Szia !</b></p>
A mai dátum: <%= date() %>
A pontos idő: <%= time() %>
</body>
</html>

Jól látható, hogy két sorral bővítettük a kódunkat. A <% és %> jelek között mondjuk meg a webszerver parancsvégrehajtójának, hogy ez egy scriptrészlet, amelyet neki kell lefuttatnia. Ekkor a webszerver értelmezi a két függvényt, amely a szerveren éppen aktuális időt és dátumot adja vissza, ennek értéke alapján elkészíti a már csak tisztán statikus elemekből álló kimenetet, és az így létrehozott lapot küldi el a felhasználó böngészőjének. (Lásd: következő kép.)

Ha ilyenkor megnézzük a böngészőben a HTML oldal forráskódját (View-Source), akkor a következőt láthatjuk:

<html>
<head>
<title>Dinamikus weboldal</title>
</head>
<body>
<p><b>Szia !</b></p>
A mai dátum: 2003. 03. 31. A pontos idő: 11:40:04. 
</body>
</html>

A script tehát ott futott le, ahol az oldalban elhelyeztük, maga a script pedig nem töltődött le a felhasználó gépére, ő már csak a script kimenetét (az időt és dátumot) látja. Ezért is nevezzük ezt szerveroldali programozásnak. (Itt szeretném megjegyezni, hogy léteznek olyan scriptek is, pl. JavaScript, amelyeket nem a webszerver, hanem az ügyfél böngészője futtat le. Ebben a tananyagban azonban nem foglalkozunk kliensoldali scriptekkel.)

Többféle szerveroldali scriptnyelvet is használhatunk az adott oldalon belül (VBScript, Python stb.), ha a megfelelő parancsvégrehajtót, tehát scriptértelmezőt telepítjük a webszerveren. Mi a tanfolyam során a VBScript nyelv elemeit fogjuk használni, amely azonnal rendelkezésünkre áll, ha feltelepítjük az IIS vagy PWS webszervert, ezért scriptvégrehajtó installálásával nekünk már nem kell foglalkoznunk.

Mielőtt belemennénk a ASP programozás ismertetésébe, nézzük meg, hogy milyen szoftverekre lesz szükségünk. Mivel a Microsoft fejlesztette ki ez a technológiát, ezért kell telepítenünk kell

  1. a Windows 9x, NT, 2000, XP operációs rendszerek valamelyikét és

  2. egy Internet Information Server (IIS) vagy Personal Web Server (PWS) webszervert.

Azt hiszem, hogy a Windows operációs rendszert nem kell bemutatnom, de annál inkább kell az IIS/PWS-ről szólom. Az IIS olyan komplett funkciókészletű webkiszolgáló, amelyet csak Win NT Server 4.0, Win2000 Server, Win XP Prof. változatokra installálhatunk, míg a PWS - amely az IIS "kistestvére" kevesebb funkcióval felruházva - az összes többi operációs rendszerre telepíthető. Bármelyik változat van Neked, mindegyik alkalmas arra, hogy ASP scripteket tudj fejleszteni.

IIS/PWS telepítése

Ha még soha nem telepítettél webszervert, akkor olvasd el a könyvben az első fejezetet, amely tartalmazza a webszerver installálásának lépéseit.

A rendszer tesztelése….

Ha webkiszolgáló telepítése megtörtént, akkor másold a dynamic.asp fájlt a C:\inetpub\wwwroot könyvtárba, indítsd el a webszervert, nyisd meg a böngésződet és írd be következő URL-t:

http://localhost/dynamic.asp

Ha az oldalad sikeresen lefutott és látod a pontos időt és dátumot, akkor a webszerveredet sikeresen "beizzítottad". :o)

(Zárójelben jegyzem meg, hogy célszerű készítened egy közzétételi könyvtárat (pl. C:\ASPtanfolyam) ahová a tanfolyam során létrehozott fájlokat fogod menteni.)


Kérdések:

  • Bárki számára megtekinthető-e egy ASP oldal forrása? Válaszodat indokold is.

  • Mire szolgál a parancsvégrehajtó?

  • Miért célszerű virtuális közzétételi könyvtárakat használni?

  • Sorolj fel legalább három tulajdonságot, amely az ASP-re jellemző.

  • Miben tér el egy dinamikus oldal egy statikus weblaptól?

  • Mi a különbség a kliensoldali és a szerveroldali scriptek között?

  • Windows NT Server 4.0 operációs rendszerrel ellátott számítógépre honnan telepíthető az IIS webszerver?

A válaszokat a bal oldalon lévő menü "üzenet" gombja mögött lévő üzenőrendszeren keresztül küldd el! Ha a válaszaid jók, akkor máris továbbléptetlek a második leckére.

Következő lecke:

A következő leckében a VBScript nyelv alapjaival fogunk foglalkozni, ehhez olvasd el az ASP kézikönyv második és harmadik fejezetét.
A Pentaschool Oktatási Központ bármely dokumentumának vagy dokumentum
részletének másolása kizárólag a tulajdonos írásos engedélyével történhet!

Copyright 2002-2003 Pentaschool Bt.
Minden jog fenntartva.

 
Címünk: 1051 Budapest, Sas utca 25. VI. em. Telefon/Fax: (1) 472-0679 E-mail nekünk